You are here: Home ČLÁNKY ODDÍL 26.ročník Karl-Heinz-Pozer-turnaje Sonneberg /4.-6.května 2012/

Volejbal není jen hra...

TJ Sokol Bučovice - ODDÍL VOLEJBALU

Banner

26.ročník Karl-Heinz-Pozer-turnaje Sonneberg /4.-6.května 2012/

Email Tisk PDF

FOTO

K tradičním jarním akcím našeho oddílu patří neodmyslitelně i německá družba – konkrétně v tomto období je to turnaj v Sonnebergu, a ne jinak tomu bylo i letos. Kvůli školním povinnostem se této akce nemohl zúčastnit hlavní styčný důstojník Mira Procházka, kterého proto ve funkci vedoucího zájezdu úspěšně zastoupil Pepa Raba. Kromě Miry se s blížícím termínem odjezdu postupně omlouvali další a další účastníci, až nás nakonec třemi auty jelo „jen“ dvanáct – šest žen a šest mužů.

 

Cesta začala v tradičním čase a na tradičním místě u Arkády, pokračovala bez větších komplikací ať už s plánovanými či méně plánovanými zastávkami, až nakonec skončila ještě za světla na parkovišti u Lohauhalle, našeho to domova pro nadcházející dva dny. Páteční večer jsme završili posezením s některými našimi německými protějšky. Od sobotního rána jsme se pak už naplno zapojili do hlavní sportovní akce, tedy do 26. ročníku turnaje Karl-Heinz-Posera. Ten se i letos odehrál ve třech kategoriích – muži, ženy a mixy. My jsme svoje zastoupení měli samozřejmě v prvních dvou zmiňovaných kategoriích, ve kterých se hrálo systémem každý s každým, na dva vítězné sety do 25 bodů s případným tie-breakem do 15 bodů.

Ženská družstva se v letošním ročníku sešla pouze 4, ale na velmi dobré úrovni, nás nevyjímaje. Kromě našeho týmu to byla dále družstva ze Steinachu, Rodentalu a ze Sonnebergu. Na rozjezd nám byl nalosován tým ze Steinachu (tak okresní přebor). Měly jsme jasnou převahu. Ale vzhledem k bujným pátečním radovánkám na nás ve 2. setu padla krize a bylo srovnáno na 1:1. V tie-breaku jsme si některé konečně srovnaly žaludeční kyseliny, zabojovaly jsme a výhra 2:1 byla naše. Do dalšího zápasu jsme nastoupily proti Rodentalu (krajský přebor). První set jsme opět s přehledem vyhrály. Ve 2. setu se zase dostavila krize, tentokrát herní. Začalo se více kazit, hlavně v koncovkách (nevyužily jsme vedení 23:22) a bylo srovnáno na 1:1. Tie-break byl velmi vyrovnaný, ale Němky byly přeci jen více odpočaté než my a nakonec se z vítězství 2:1 radovaly ony. Po delší pauze nás čekalo poslední domácí družstvo ze Sonnebergu (liga). Nenechaly jsme se však nijak zastrašit jejich ligovými zkušenostmi a držely jsme s nimi krok v obou setech. Bylo k vidění plno bojovných zákroků - ležící Draha, Dáša, Eva. Bohužel jsme neustály koncovky a prohrály jsme 0:2 (18:25, 23:25). Podtrženo sečteno, obsadily jsme krásné 3. místo. Vzhledem k našemu věkovému průměru -49 let, to můžeme považovat za úspěšnou výpravu. Odehrát v 6 lidech (z toho 3 babičky) celý turnaj zaslouží opravdu medaili. Rozhodně nám však patří 1. místo ve fandění a společenských aktivitách.

Naše mužské družstvo doplnila v tabulce družstva Sonneberg I, Sonneberg II, Grima, Jena a Steinach. Zatímco všechny ženské boje probíhaly výhradně během sobotního dne, na muže čekaly dvě dohrávky ještě v nedělním dopoledni, tedy jednak po sobotní zábavě ale také před náročnou nedělní cestou zpět. První sobotní utkání jsme odehráli proti soupeři ze Steinachu, kterého jsme po kvalitním výkonu hladce přehráli 2:0. Následující tříhodinové volno jsme využili zejména k odpočinku, k rozhodcování a také k nakupování dárků z výletu. Těžším soupeřem pro nás mělo být družstvo Sonneberg II, avšak rovněž zde jsme předvedli velmi solidní hru a také tento zápas jsme vyhráli bez ztráty setu. Poslední sobotní zápas jsme odehráli proti družstvu Jeny, které se dosud prezentovalo asi nejlepším volejbalem, a svoji formu, na rozdíl od nás, si borci udrželi i v zápase proti nám. V obou setech soupeř zaslouženě zvítězil, a jak se později ukázalo, vyhrál nakonec i celý turnaj. Nedělní dohrávky jak proti Grimě tak proti Sonnebergu I jsme zvládli úspěšně (2:0 a 2:1), kdy v rozhodujících okamžicích přispíval k výhrám vedle ostatních hráčů zásadní měrou zejména Radovan Dítě. Čtyři výhry a jedna porážka pro nás v konečném zúčtování znamenaly stříbro, když navíc prvenství nám uteklo jen díky horšímu poměru setů vůči vítězné Jeně, neboť družstvo Jeny během turnaje také jednou zaváhalo. Konečné pořadí tedy bylo: Jena, Bučovice, Sonneberg I, Sonneberg II, Grima, Steinach.

Sobotní večerní zábavu zajistila po vydatné večeři živá hudba, na kterou jsme po jejím ukončení plynule navázali naší živou hudbou i my s Dóblem a jeho kytarou včele. Po sportovní i kulturní stránce se letošní Sonneberg zcela jistě vydařil. Zvládnout se nám bez nehody podařilo i náročnou propršenou zpáteční cestu domů.

Reprezentovali nás: Monika Tomanová, Draha Petrželová, Dáša Hubíková, Iva Sedlářová, Petra Hermannová, Eva Červinková, Pepa Raba, Radim Doupovec, Radovan Dítě, Michal Reichman, Vít Sedlář, Petr Nezdařil.