You are here: Home ČLÁNKY ODDÍL 8.ročník Memoriálu ing. Vladimíra Spirita

Volejbal není jen hra...

TJ Sokol Bučovice - ODDÍL VOLEJBALU

Banner

8.ročník Memoriálu ing. Vladimíra Spirita

Email Tisk PDF

V sobotu 20.8. 2011 se na antukových kurtech odehrál již 8.ročník Memoriálu ing. Vladimíra Spirita.   FOTO

Na úvod samotého turnaje byla z rukou místopředsedy ČVS Roberta Urbánka, zástupce ČOS ing. Zdeňka Václavíka a starosty města Bučovice MUDr. Radovana Válka dekorována Paní Míla Spiritová, manželka s dcerou Vladimírou.
Úvodní projev se vzpomínkou na ing. Spirita a jeho diplomatické úspěchy na poli ČVS přednesl ing. Josef Flíček (zástupce JM KVS) a před zahájením turnaje ředitelem Zbyňkem Čížkem byla uctěna minutou ticha vzpomínka na nedávno zesnulého ing. Antona Švedu.
Poté se již 8 týmů dozvědělo své rozdělení do skupin a začalo se hrát. V modré skupině se hned v prvním utkání střetl loňský vítěz DHL Ostrava s domácím Sokolem. Ostravští, kteří mají několik hráčů na univerziádě v Číně a na ME se chystá univerzál Michalovič nebyli kompletní, ale v tomto utkání byli favoritem. Domácí však chtěli překvapit svého soupeře bojovností a nasazením a od úvodu bylo utkání vcelku vyrovnané.  Ostravští se utrhli až po sérii servisů blokaře Širokého a i přes dotahování bučovických hráčů těsně vyhráli první set 25:23. Ve druhém setu bučovičtí hráči přidali na servisu a po šňůře bodů smečaře Martina Vyháčka si od úvodu udržovali 4 bodový náskok. V koncovce se vyvarovali hluchých míst a utkání dotáhli do tie breaku. V něm byl vývoj vyrovnaný až v koncovce 2x  domácí ubránili a následně složili s kůlu a vytvořili si 2 mečboly. Ostrava první esem Širokého odvrátila a po timeoutu domácích zkaženou plachtou do sítě darovala set i vítězství v poměru 15:13 bučovickým volejbalistům.
V druhém utkání skupiny zvítězil loni 3 tým slovenské extraligy vedený známým trenérem Jaro Vlkem omlazený celek Slavie Havířov v poměru 2:1 na sety.
V dalším zápase v koncovkách přehrál Havířov Bučovice v poměru 2:0 a tento výsledek se ukázal jako rozhodující v dalším vývoji skupiny. Svidník poté zdolal Ostravu a ve svém posledním utkání podehl v poměru 1:2 na sety Bučovicím. V posledním klání skupiny nastoupil Havířov proti Ostavě s vědomím, že má vše ve svých rukou. Po prvním vyhraném setu se karta začala obracet a ostravští zdramatizovali zápas a dotáhli ho do tiebreaku. V něm se na jejich stranu přiklonilo i domácí publikum, které své hráče chtělo vidět senzačně v semifinále. Havířov však nejtěsnějším rozdílem tie break zvládl a postoupil do semifinále.

Také v červené skupině byla hlavním jevem vyrovnanost všech zápasů. Nasazená Příbram v prvním utkaní zvládla tie break s Brnem v poměru15:9. Ještě vyrovnanější boj přinesl zápas Liberce s finalistou dřevěnické antuky, týmem ČZU Praha. V bojovném zápase byl šťastnější Liberec, který svým vítězstvím 15:12 položil základ k postupu ze skupiny. Příbram zvládla svůj zápas jak s ČZU tak i s Libercem a postoupila z prvního místa. Ještě teoretickou šanci na postup mělo po výhře s Prahou Brno, ovšem Liberec si postup pohlídal v přímém souboji o druhou příčku. V prvním semifinále za asistence štábu ČT BRNO překvapivě vedl Havířov 1:0 na sety s Příbramí. Trenér Brom však naordinoval svým hráčům úspěšný recept a ti srovnali a pod taktovkou dvojice opor smečaře Čížka s univerzálem Kriškem proměnili svůj první start na turnaji v postup do finále. Ve druhém semifinále se Svidník lépe vypořádal s únavou a počasím a po setech 25:17, 28:26 přehrál Liberec a stal se druhým finalistou.

V utkání o třetí místo se potvrdil známý fakt o vyrovnanosti družstev na antuce a tak o konečném úspěchu v malém finále rozhodoval opět tie break. V něm měla více sil liberecká Dukla, která si tak oproti loňsku o stupínek polepšila a skončila 3.

Finále přineslo konfrontaci česko-sloveského zástupce. Přibram v úvodu tahala za kratší konec, ale od stavu 13:13 několikrát v řadě ubránila útok Svidníka a neomylně zakončovala své útoky Kriškem. Po vyrovnaném prvním setu kontrolovala vývoj druhé sady a po 36 minutách zvítězila hladce 2:0 na sety a při svém premiérovém startu zvedli středočeši nad hlavu pohár věnovaný ČVS.
Nejlepším hráčem turnaje byl zvolen Michal Kriško z Přibrami, nejlepším nahravačem Pavel Řezníček z Liberce, nejsympatičtějším hráčem byl zvolen Kamil Feňo ze Svidníka.

Organizátorům turnaje je třeba poděkovat za skvěle připravenou akci ,rozhodčím, partnerům za podporu, zvláštní poděkování patří dvěma hlavním organizacím ČOS a společnosti Munster company, které finančně celou akci zastřešily a také spíkru M. Kosíkovi, který turnaj s bravurou komentoval.