You are here: Home ČLÁNKY ODDÍL 19. ročník mezinárodního volejbalového turnaje mužů a žen

Volejbal není jen hra...

TJ Sokol Bučovice - ODDÍL VOLEJBALU

Banner

19. ročník mezinárodního volejbalového turnaje mužů a žen

Email Tisk PDF
Po loňském , deštěm poznamenaném ročníku, se na letošní 19.ročník Družebního turnaje slunce nejen usmálo, ale provázelo jej svými paprsky po celý turnajový den. Dobré počasí je alfou a omegou každého turnaje hraného pod širým nebem a nám se letos skutečně mimořádně vydařilo.
     Krásné  počasí jakoby předznamenalo i vyjímečnost tohoto ročníku. Přestože se jednalo o ročník 19., jeho významnost pro volejbalový oddíl spočívala v tom, že rok 2009 dovršil 20 let vzájemných sportovních kontaktů mezi bučovickými volejbalisty a volejbalisty z německých měst Grimma a Sonneberg. Tento fakt je již sám o sobě natolik obdivuhodný, že lze jen stěží uvěřit, že i po dvaceti letech si sportovci zúčastněných oddílů mají co říci a své vztahy i nadále  udržují a utužují.
    V kategorii  žen i mužů se letos  prezentovala shodně 4 družstva. V turnaji žen  bojovaly týmy z Grimmy, Újezdu u Brna a dva domácí týmy. Favoritkami byly jednoznačně domácí volejbalistky, ovšem velmi dobrý turnaj odehrál mladý a perspektivní tým z Újezdu u Brna. Silně potrápil domácí B-tým a domácí A-tým dokonce porazil, což bylo největším překvapením turnaje. V tabulce vzniklé vzájemnými souboji každého s každým tak vzniklo  pořadí 1.Bučovice B, 2. Bučovice A,  3. Újezd, 4. Grimma.  Herní sytém turnaje byl letos takový, že týmy na 3. a 4. místě se utkaly v souboji o konečné 3. místo.   Družstva na 1. a 2. místě tabulky pak bojovala ve finále.
3. příčku si  po zásluze vybojovala děvčata z Újezdu a ve finále pak Béčko oplatilo porážku Áčku z předchozího utkání a mohlo se radovat z vítězství.
   Zápasy o umístění:
                             o 3. místo :     Grimma   -   Újezd u Brna    0 : 2
                             finále        :     Bučovice B – Bučovice A     2 : 0

Sestavy domácích týmů :
A-tým :  Lukačková K., Rešková M.,  Vránová M., Procházková E., Lukačková P.,  Pavlíková H., Hermannová P.ml.
B-tým :   Hermannová P.,  Petrželová D., Tomanová M., Hoňková L., Červinková E.,  Sedlářová I., Kachlíková M.

      Velmi zajímavě se vyvíjel turnaj mužů, který patřil letos ke kvalitativně nejlepším za poslední roky. Oba německé týmy ( Grimma a Sonneberg ) přivezly velmi kvalitní výběry a společně s domácím B-týmem a tradičně silnými Orlovicemi tak vytvořily kvartet, v němž bylo velmi těžké hledat  výrazného favorita. To potvrdil i průběh turnaje, v němž všechny zápasy měly vyrovnaný průběh a divákům nabízely pohledný volejbal. Snad nejdramatičtějí bylo utkání Bučovic s Orlovicemi, v němž šťastnějším týmem byly Orlovice, které v rozhodujícím tie-breaku zvítězily 16:14 a odsoudily tak loňského domácího vítěze pouze k boji o 3. místo. V tomto utkání domácí nakonec dosáhli na pomyslný třetí stupínek a Sonneberg tak skončil až na 4. místě.  Ve finále  naprosto zaslouženě proti sobě stanuly neporažené Orlovice a Grimma, která okusila jedinou prohru, a to právě s Orlovicemi. Finále začaly daleko lépe Orlovice, když v 1. setu nepustily Grimmu k ničemu vážnějšímu a hladce zvítězily 25:12.  Obrat nastal ve 2.setu, kdy se utkání vyrovnalo a v závěru setu se naopak radovala Grimma. V rozhodujícím 3. setu měla navrch již Grimma, když Orlovicím chyběly spíše psychické síly k pokusu o zvrat v utkání.
   Zápasy o umístění:
               o 3. místo :    Bučovice B  -  Sonneberg     2 : 0   ( 23, 24)
               finále        :    Orlovice      –  Grimma         1 : 2   ( 12, -22, -17 )

Sestava  domácího týmu :
    Procházka L.,  Procházka M., Sedlář J., Doupovec R., Huliak J., Duraja R.,
    Reichman M., Černý R.

    Na výbornou herní úroveň turnaje pak navázala i jeho společenská část.    
Díky družstvu žen, které nacvičilo originální mažoretkové  vystoupení  a  uspořádalo soutěž o „Sexy muže“  turnaje, tak měli všichni přítomní o výbornou zábavu postaráno.  Svým dílem přispěli i muži ze Sonnebergu, jejichž vystoupení  s názvem  „Římské zvony“  se snad ani nemůže omrzet. 19. ročník turnaje se zřejmě nesmazatelně zapíše do pamětí všech účastníku  a mám-li  tlumočit názor  našich německých přátel, pak byl turnaj označen jako dosud nejlepší v jeho historii.
    Za to patří dík  všem členům oddílu, kteří se na organizaci a zajištění celého turnaje jakkoliv podíleli.   V neposlední řadě děkujeme  těmto sponzorům: město Bučovice, TJ Sokol Bučovice, ing.Nezdařil Milan, JKZ a.s., Pegas a.s.
Zvláštní poděkování pak patří restauraci „Katolický dům“ za vstřícnost a perfektní zázemí, které nám již řadu let při pořádání této akce poskytuje.